Selén je menej známy stopový prvok, ktorý vystúpil do popredia najmä v roku 2020 ako látka posilňujúca imunitný systém. V kozmetike mal však svoje významné miesto dávno predtým, a to ako zložka vitamínových komplexov pre zdravé vlasy a nechty.
Selén podporuje proteíny, ktoré sa podieľajú na udržiavaní zdravých vlasov a nechtov. Podobne ako zinok, aj selén udržiava nechty pevné a zabraňuje ich lámaniu. Taktiež zabraňuje štiepeniu končekov vlasov. Vyživuje tkanivo vlasových folikulov v pokožke hlavy. Čím sú folikuly zásobenejšie vitamínmi a minerálmi, tým dlhšie a kvalitnejšie dokážu vyživovať vlas, ktorý z nich vyrastá. S dostatkom selénu teda vlasy narastú dlhšie, budú lesklejšie a pevnejšie. Vyživená vlasová pokožka ovplyvňuje aj rýchlosť rastu vlasov – zdravé vlasy rastú rýchlejšie.
Podobný efekt má selén na nechtové lôžka. Ak je nechtové lôžko dostatočne zásobené živinami a proteínmi, ktoré nech potrebuje pre svoj rast, vyrastie rýchlejšie, bude lesklejší a nebude sa štiepiť.
Selén ochraňuje vlasy aj nechty pred vonkajším prostredím – je silným antioxidantom, zvyšuje odolnosť buniek pred voľnými radikálmi a pomáha v tele likvidovať toxické ťažké kovy.
Odporúčaná denná dávka selénu je:
• pre deti od 1-3 rokov: 20 mcg
• deti od 4-8 rokov: 30 mcg
• deti od 9-13 rokov: 40 mcg
• deti staršie ako 14 rokov a dospelí: 55 mcg
• tehotné ženy: 60 mcg
• dojčiace ženy: 70 mcg
• muži, ktorí chcú podporiť spermatogénezu: 60-70 mcg
Nedostatkom selénu sú ohrození:
• ľudia nadmerne užívajúci alkohol,
• muži s nižšou kvalitou spermií,
• ľudia vystavení chemickým alergénom,
• ľudia so zníženou funkciou štítnej žľazy,
• ľudia so zvýšenou fyzickou aktivitou.
Ako sa prejavuje nedostatok selénu?
Nedostatok selénu je pomerne vzácny, no ak k nemu dôjde, spoznáte to podľa zvýšenej únavy a slabosti. Kvalita vlasov sa znižuje, vypadávajú a štiepia sa. Môže sa vyskytnúť kožné ochorenie alebo porucha pečene.
Ktoré potraviny sú najbohatším zdrojom selénu?
Potravina | Množstvo selénu (mcg/100g) |
---|---|
Brazílske orechy | 1917 mcg |
Bravčová pečeň | 67 mcg |
Bravčové kotlety | 51 mcg |
Tuniak | 46,8 mcg |
Losos | 46,8 mcg |
Shiitake huby | 46,0 mcg |
Vajce | 34,1 mcg |